onsdag 6 juni 2012

Pågående projekt

Jag har under hösten och våren läst mina sista terminer på universitetet och jag har verkligen inte haft tid över för någon hobby eller några fritidsaktiviteter. Men nu är sommaren här och de kommande månaderna skriver jag mitt examensarbete och kan unna mig normala arbetstider. Så, jag har äntligen tid över för fritid och bland det första jag har gjort har varit att kasta mig iväg till garnbutiken. Jag har stickat en tröja i lingarn, tyvärr får ni ingen bild idag eftersom tröjan är nytvättad och ligger på tork. Eftersom det var rea på vissa garner så köpte jag några extra nystan och har påbörjat ytterligare en tröja. Jag vet inte riktigt hur jag tänkte när jag tyckte att det här garnet verkade superbra att sticka en hel tröja av: garnet är supertunt och superluddigt och jag har redan råkat slita av det en gång (det tovar sig förskräckligt lätt och går inte att nysta ut om det bildats en liten knut). Men nu när jag fått lite mer kläm på det så går det ganska fort att sticka.

Det här ska bli en patentstickad tröja, hoppas jag.

Lite pinsamt och väldigt snopet blev det när jag började sticka tröjan. Den ska stickas i patentstickning, något jag aldrig gjort förut, och hur jag än gjorde så blev det absolut inte som det skulle. Men varför? Jag gick in på Garnstudios hemsida och letade fram instruktionsvideos för patentstickning, först förstod jag inte vad de gjorde i videon tills det gick upp för mig - jag har aldrig stickat aviga maskor rätt. Haha! Men mitt sätt har funkat, skillnaden verkar vara att jag liksom... vrider maskan ett extra varv. Jaja, gör om och gör rätt... Och nu inser jag varför min slätstickade tröja i lin inte blev så elastisk som jag förväntat mig.

Virkade baby-Converse

Under våren har jag virkat dessa enligt ett mönster av Suzanne Resaul (Loopysue). Det finns en svensk översättning till mönstret hos Pysselkiisen. Resultatet blev nästan bra, men jag vill bara påpeka hur förbaskat svårt det har varit att hitta ett bra virkgarn som passar mönstret, antingen har garnet varit för fint eller för grovt. Jag har virkat några prover och testat byta storlek på virknålarna, men jag känner att jag ännu inte riktigt fått till det.
Kanten på sulan är jag inte nöjd med och jag tror att det går att förbättra mönstret, vilket jag ska testa vid mån av tid. Jag tror även att det kan vara en bra idé att virka dessa med en sula av tex skinn för att de ska fungera även för de små som har börjat stå upp och som lär sig gå. Så, projektet är inte avslutat och jag kommer testa att virka ytterligare några varianter av de här, annars supersöta, babyskorna. Och visst ja, jag har sökt efter riktiga skosnören också, men inte en enda skobutik som jag har varit in i har haft skosnören av rätt längd (ca 65-70 cm).