måndag 2 april 2012

Stickad sittpuff

Jag har varit så sugen på att testa detta mönster för en stickad puff från Garnstudio, däremot lockade inte kostnaderna för den mängd garn som krävs. Eftersom jag har ett helt linneskåp fyllt med gamla lakan och tyger så testade jag att sticka den av mattrasor.


Det fungerade alldeles utmärkt, däremot missbedömde jag den mängd tyg som gick åt: jag använde mig av ett randigt påslakan som jag redan norpat ca 1/4 av till ett annat projekt, av den (fula) vita skarvningen kan jag konstatera att det går åt ganska exakt ett påslakan för den större puffen om remsorna är ca 1,5 cm breda.

Tips: när ni river lakan, stanna ca 2 cm från kortsidan enligt bilden, klipp ett snitt 1,5 cm från föregående remsa och fortsätt att riva, stanna 2 cm innan nästa kortsida. Gör man på detta sätt så får man ett helt nystan av ett lakan och slipper skarva några remsor när man virkar eller stickar.


Till min puff sydde jag en innerkudde: jag klippte ut två cirklar, 65 cm i diameter, ur ett gammalt lakan, sydde ihop kanterna med tät sicksack och lämnade en öppning för att kunna fylla kudden. Jag vände därefter kudden ut och in (för att få sömmarna på insidan) och fyllde sedan kudden med fyllning från två gamla kuddar jag hade liggandes i garderoben (här kastas inget, urlegade sängkuddar kan tvättas upp, sparas och fyllningen kan återanvändas) och sydde sedan ihop öppningen.

Resultated hade blivit riktigt bra om det inte vore för den fula skarvningen. Men nu vet jag att det fungerar att sticka en puff av gamla lakan och jag tycker att min variant ger en mer stabil puff som tål att sittas på. Nu ska jag bara införskaffa ett färgglatt påslakan (det blir att rota hos mamma, jag har bara tråkiga färger kvar) och sedan ska jag göra en till.


1 kommentar:

  1. men åh, den är ju helt underbar!!! Skulle vilja ha en stor stickad på golvet i fina färger :-)

    SvaraRadera